Zamykając to okno, zgadzasz się z Polityką Prywatności serwisu

Fundacja Andrzeja Brandstattera Pro Artis

Jesteśmy organizacją pożytku publicznego. Nasz KRS: 0000277808

Fundacja Andrzeja Brandstattera Pro Artis Przekaż nam 1 procent podatku. Sprawdź dlaczego warto

Nasze konto: 10 1020 3466 0000 9302 0048 9484

Kilka słów o nas

Fundacja Andrzeja Brandstattera Pro Artis
podczas koncertów w czasie Wierchowych Spotkań 2011

Fundacja Andrzeja Brandstattera Pro Artis, założona przez Małgorzatę i Andrzeja Brandstatterów, skupia wokół siebie dzieci i młodzież z Podhala, a także z innych stron Polski. Są w różnym wieku, pochodzą z różnych regionów, niektórzy z nich to osoby niepełnosprawne. Wszystkich ich łączy wspólna pasja - śpiewanie. Mają wielki talent, interesuje ich muzyka ludowa, chcą poznawać kulturę i folklor góralski, chcą poznawać Tatry i siebie nawzajem.

Celem naszej działalności jest

• Szeroko pojęta integracja społeczna
  • Szerzenie postaw tolerancji, otwartości i szacunku wobec drugiego człowieka
  • Krzewienie kultury i folkloru góralskiego oraz promowanie Zakopanego jako miasta przyjaznego dla wszystkich bez wyjątku
  • Promowanie młodych talentów
  • Rozwijanie turystyki osób niepełnosprawnych

Cele statutowe

1. Wspieranie ruchu młodzieżowego oraz działalności wychowawczej i edukacyjnej na rzecz młodzieży, w szczególności dzieci i młodzieży niepełnosprawnej
    • Pomoc przy organizacji wypoczynku dzieci i młodzieży
    • Organizowanie różnych form kultury
    • Organizowanie, wspieranie i rozwijanie turystyki osób niepełnosprawnych
    • Wspieranie dziecięcego i młodzieżowego ruchu kulturalnego oraz promowanie w kraju i zagranicą kultury młodzieżowej z uwzględnieniem dorobku i osiągnięć regionu podhalańskiego
    • Wspieranie różnych form edukacji
    • Wspieranie młodzieżowego ruchu ekologicznego i wszelkich przedsięwzięć mających na celu ochronę środowiska, w tym szczególnie środowiska górskiego
    • Upowszechnienie idei oraz wiedzy o kulturze Podhala
    • Promowanie postaw tolerancji, otwartości i szacunku wobec drugiego człowieka, akceptacji różnorodności
    • Stwarzanie warunków do rozwoju mobilności młodych ludzi oraz promowanie międzynarodowej współpracy młodzieżowej, ze szczególnym uwzględnieniem integracji europejskiej, promowanie idei wspierania niepełnosprawnych
    • Pomoc przy prowadzeniu rehabilitacji i rewalidacji dzieci niepełnosprawnych, a także resocjalizacji dzieci nieprzystosowanych
  2. Wspieranie udziału organizacji pozarządowych w budowie społeczeństwa obywatelskiego i aktywnego udziału młodzieży w tym procesie

Dzięki Wam, możemy pomagać wielu ludziom. Dziękujemy!